|
|
|
Hozzávalók:
8 szelet kicsontozott disznókaraj, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 1 evőkanál szárított fokhagyma, 1 sárgarépa, 3 db babérlevél, 1 db szegfűszeg, 1 evőkanál mustár, 1 csokor petrezselyem, 10 db rókagomba, 2 dl tejföl, 4 adag tészta, só, bors.
Elkészítése:
A karajt kicsontozva 1 cm vastag csíkokra vágjuk. A füstölt szalonnát apró ko... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
550 g kicsontozott csirkemell, 400 g paradicsom, 350 g karfiol, 220 g hosszú szemű fehér rizs, 120 g mélyhűtött zöldborsó, 80 g enyhe curry (az őrölt curryt megpirítjuk és olajjal keverjük, íze így sokkal aromásabb), 60 g mazsola, 30 g vaj vagy margarin, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 4,5 dl csirkealaplé, 1, 5 dl natúr joghurt, 1 mokkáska... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Rántott sertésborda
Hozzávalók: 60 deka karaj, 2 tojás, 10 deka zsömlemorzsa, 4 deka liszt, só, zsír a kisütéshez.
A kicsontozott sertéskarajt nyersen felszeleteljük, egyenlő vékonyra kiveregetjük, a borda peremén levő hártyát a kés hegyével bevagdossuk, megsózzuk. Ezután lisztbe, tojásba és zsömlemorzsába bebundáz-zuk.
Bő forró zsírban kisütjük és sült burgony... |
|
|
|
|
|
|
|
A kicsontozott csirkernellet felszeletelem és kicsit kiklopfolom. Tejbe mártom, grillporkeverékkel és csipetnyi majoránnával fűszerezem, majd hirtelen átsütöm. Ezután mindegyik szeletre ráhelyezek egy félbevágott sárgabarackot (lehet friss és befótt is), és betakarom egy-egyvékony eidamisajt-lappal. Elhelyezem a tepsiben, és az egészet meglocsolom egy egész tojással összekevert tej... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
80 dkg csirkemell, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl ketchup, 0,5 dl konyak, olívaolaj, őrölt gyömbér, őrölt csillagánizs, só.
Elkészítése:
A lebőrözött, kicsontozott csirkemellet vágjuk ujjnyi csíkokra. Forrósítsunk fel kevés olajat, s dobjuk bele a nagyon apróra vágott hagymát. Ha a hagyma már üveges, tegyük bele a húst is, s erős tűzön kev... |
|
|
|
|
|
|
|
Sertéshústekercsek aszalt szilvával
Hozzávalók (4 személyre):
70 dkg kicsontozott sertéscomb, 20 dkg aszalt szilva, 1 ek. liszt, 1 ek. olaj, só, bors, csipetnyi gyömbér.
1. Az aszalt szilvát megmossuk, kb. 1 órára meleg vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük és kimagozzuk.
2. A húst téglalap alakú szeletekre vágjuk. A leeső széleket finomra darál... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
2 füstölt köröm, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyem, 10 dkg zellergumó, 3 ek. olaj, 40 dkg fehérbab, 2 babérlevél, 1 ek. liszt, 1 tk. fűszerpaprika, 1 ek. vágott zellerlevél.
1. A körmöket megtisztítjuk, négybe vágjuk, egy órára beáztatjuk. Közben
a zöldségeket is megtisztítjuk, megmossu... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
80 dkg kicsontozott sertésdagadó, kiskanálnyi só, őrölt bors, 1 csomag fagyasztott mexikói zöldségkeverék (vagy ugyanennyi friss sárgarépa, zöldborsó, petrezselyemgyökér apró kockákra vágva), 3 szikkadt zsemle, 2 főtt tojás, 1 savanyú uborka, 5 dkg vaj, 2 tojás, fél kiskanál majoránna, késhegynyi reszelt szerecsendió, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál ketchup.... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg őznyak, 3 sárgarépa, 5 dkg petrezselyem, 5 dkg zeller, babérlevél, feketebors, só, paradicsompüré, 10 dkg zöldborsó, 3 db hagyma, 1 g karibors, 10 dkg simaliszt
Elkészítése:
A kicsontozott és megmosott őznyakat apró kockákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítjuk, amelyhez paradicsompürét öntünk. Hozzáadjuk a húst, é... |
|
|
|
|
|
|
|
A világ legjobb rántottája spékelt gombával tűzdelve.
Trükkök, tippek, fortélyok magányos férfiaknak
Elkészítési idő: gyakorlattól függően kb. másfél óra. (Max. 3 nap)
Hozzávalók két személyre.
ízlés szerint 3 - 4 sör, vagy/és 2 dcl. hubi
kevés sötét vagy világos-barna rántást és sok sört készítünk izlés szerint
még egy kis sör ... |
|
|
|
|
|
|
|
Étlapszótár 2
Elisabeth Taylor módra = (ha főtt füstöltsonka) petrezselymes ananászraguval
elzászi = (rendszerint) savanyú káposztával (+ olykor virslivel) készített
erdélyi = (gyakran) tárkonyos
erdészné módra = (legtöbbször) erdei gombával készített; (ha köret) pirított gomba és húsosszalonna, burgonyával, valamint vajas pecsenyelével
Es... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2 db kicsontozott felső pulykacomb, 5 dkg szárított vargánya, 20-30 dkg csiperke, zsír vagy olaj, 3 fej vöröshagyma, 1 fokhagyma, 20 dkg füstölt szalonna, só, bors
Felszeletelem a csiperkét, a hagymát és a fokhagymát. Késsel lyukakat vágok a pulykahúsba, több helyen megspékelem a felaprított szalonnaszeletekkel. Néhány szeletet félreteszek. Mangali... |
|
|
|
|
|
|
|
A világ legjobb rántottája spékelt gombával tűzdelve.
Trükkök, tippek, fortélyok magányos férfiaknak
Elkészítési idő: gyakorlattól függően kb. másfél óra. (Max. 3 nap)
Hozzávalók két személyre.
ízlés szerint 3 - 4 sör, vagy/és 2 dcl. hubi
kevés sötét vagy világos-barna rántást és sok sört készítünk izlés szerint
még egy kis sör ... |
|
|
|
|
|
|
|
Elisabeth Taylor módra = (ha főtt füstöltsonka) petrezselymes ananászraguval
elzászi = (rendszerint) savanyú káposztával (+ olykor virslivel) készített
erdélyi = (gyakran) tárkonyos
erdészné módra = (legtöbbször) erdei gombával készített; (ha köret) pirított gomba és húsosszalonna, burgonyával, valamint vajas pecsenyelével
Eszterházy- = (ha rostélyos, vagy szűzé... |
|
|
|
|
|
|
|
Étlapszótár 1
------------------------------------ ------------------------------------ --------
abálás = (ha eljárás) 80-90 °C-on való főzés (például szalonnánál)
al forno = (ha olasz) sütőben elkészítve vagy sütőben átsütve
al dente = (ha tészta) haraphatóra (azaz nem kifejezetten puhára) főzve
Ambassador módra = (ha bordaszele... |
|
|
|
|
|
|
|
Az epebetegségekben szenvedők (köztük az epekövesek) diétája meglehetősen szigorú megkötéseket tartalmaz, ezek közül az egyik legfontosabb a zsírszegény táplálkozás.
[Blocked Ads]
A legtöbb epeköves beteg elhízott, és ez nem véletlen, hiszen a kövek képződését elősegíti az egészségtelen életmód, a mozgáshiány, a rostszegény, viszont zsírban, kalóriában gazdag táplálkozás.... |
|
|
|
|
|
|
|
Húsos savanyú zöldségleves
Hozzávalók:
50 dkg birkahús
30 dkg marhahús
1 liter víz
4 db savanyú uborka
2 fej vöröshagyma
4 db sárgarépa
1 csomó petrezselyem
4 db fehérrépa
2 fej zeller
4 evőkanál zsír
1 kis paradicsom
12 szem olajbogyó
1 db citrom
1 pohár joghurt
só, bors, kapor íz... |
|
|
|
|
|
|
|
ANANÁSZOS KACSASÜLT
1 kicsi pecsenyekacsa, 1 doboz ananászbefőtt, 10 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1/2 citrom leve, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1/2 dl szójamártás, ízlés szerint törött fekete bors.
A megtisztított kacsát feldarabolom. A felesleges hájat és bőrt levágom róla (később zsírnak kisütve használom). A húsdarabok mindkét fe... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
4 narancs ízesítésű teafilter, 4 db kicsontozott csirkemell, 1 pohár natúrjoghurt, 2 evőkanál szójaszósz, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál mogyoróolaj, 1 db narancs reszelt héja.
Elkészítése:
A csirkemelleket vágjuk nagyobb kockákra vagy ujjnyi csíkokra, tegyük egy tálba. Reszeljük rá a fokhagymát, locsoljuk meg a szójaszósszal, tegyük bel... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók négy személyre:
50 dkg kicsontozott pulykacomb vagy pulykamell, 2 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg szalonna, 30 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 10-15 dkg máj, 5-6 csemege uborka, 2 dl tejszín, 2 dl tej, 3 dkg zsír, só, bors, pirospaprika, majoránna, fokhagyma.
Elkészítés:
A húst vágjuk vékony csíkokra, és áztassuk be 2-3 órára sós, fokhagymás... |
|
|
|
|
|